1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Bijdrage binnenmilieu aan ontwikkeling luchtwegklachten bij kinderen

 

De GGD Zuid Limburg heeft samen met de Universiteit Maastricht onderzoek gedaan naar de invloed van verschillende factoren in het binnenmilieu op het vóórkomen van luchtwegklachten bij jonge kinderen (0 t/m 14 maanden). In dit onderzoek is gebruik gemaakt van reeds verzamelde gegevens afkomstig van de LucKi (Luchtwegklachten bij Kinderen) studie.

 

20.6% van de kinderen had ooit last van piepende ademhaling, 17.9%  van hoesten, 37.4%  van frequente neusverkoudheid en 38.8% van de kinderen had ooit een luchtweginfectie.

 

Schimmel-of vochtplekken in de woning verhogen het risico op piepende ademhaling (OR=2.10; 95% BI: 1.08-4.07), terwijl een open keuken het risico op piepende ademhaling verlaagt (OR=0.54; 95% BI: 0.30-0.96).

Het branden van kaarsen, theelichtjes of wierook verhoogt het risico op frequente neusverkoudheid (OR: 1.93; 95% BI: 1.13-3.30).

 

Door jonge ouders en hulpverleners (jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en kraamzorg) meer bewust te maken van de invloed van het binnenmilieu op het ontstaan van luchtwegklachten bij jonge kinderen kan een deel van deze klachten worden voorkomen.   

 

Zie ook het eindrapport, de factsheet en de presentatie.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.