1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Emissie asbest uit besmet textiel en reductie daarvan door wassen

 

Emissie van asbestvezels uit besmet textiel (kleding) en emissiereductie door wassen

 

De GGD’en worden vaak gevraagd om te adviseren over gezondheidsrisico’s bij (asbest)saneringen, net als over de communicatie over gezondheidsrisico’s. Daarbij komen ook vragen over kleding of andere textiele voorwerpen besmet met asbest naar voren. In dit onderzoek is onderzocht of kleding besmet met amosiet asbestvezels effectief gereinigd kan worden door wassen.


Door katoen en wol/acryl kleding te besmetten met amosiet en vervolgens ongewassen en gewassen te kloppen en de vezelemissie te meten kunnen we een uitspraak doen over de effectiviteit van wassen. De resultaten tonen een was-efficiëntie voor zowel wol/acryl als katoen van 99%.


Op basis van de gegevens is modelmatig berekend of het dragen van deze kleding zorgt voor een extra gezondheidsrisico. Deze berekeningen tonen aan dat er sterke aanwijzingen zijn dat  zowel katoen als wol/acryl na wassen veilig gedragen kan worden en niet voor een extra gezondheidsrisico zorgt.

 

Zie ook het eindrapport, de factsheet en de presentatie.

 

Bekijk ook het YouTubefilmpje over de werking van het apparaat.

 

 

 


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.