Routinematig beschikbaar maken van GCN gegevens voor lokaal gebruik
Routinematig beschikbaar maken van GCN gegevens voor lokaal gebruik
GCN kaarten (Grootschalige Concentratiekaarten Nederland) worden jaarlijks door het RIVM opgesteld en geven een beeld van de concentratie van de belangrijkste componenten van luchtverontreiniging in Nederland op een schaal van 1x1 km. De kaarten zijn gebaseerd op gedetailleerde gegevens over de uitstoot en verspreiding van deze componenten en hun precursors in binnen- en buitenland.
Dit project is een vervolg op een in 2018 uitgevoerd AW-MMK project. Daaruit bleek dat er grote behoefte is aan het toepasbaar maken van deze gegevens voor lokaal gebruik. De lessen uit het vorige project hebben geresulteerd in een sterk vereenvoudigde methode.
Het RIVM heeft de GCN gegevens van 2018 als in GIS inleesbare bestanden beschikbaar gemaakt. Hiertoe heeft het RIVM het GCN werkproces aangepast, waardoor deze detailinformatie ook in toekomstige jaren relatief eenvoudig kan worden ontsloten. In een aantal korte online filmpjes leggen we stap voor stap uit hoe je lokale data op kaart kan zetten met behulp van het gratis programma Q-GIS. We hebben de bijdrage van bronnen aan uitstoot en concentratie per gemeente samengevat in een Exceltool (zie hieronder). In 8 voorbeelden laten we zien hoe je GCN gegevens kunt toepassen op lokaal niveau, deze zijn te vinden in de handreiking waarin de methode wordt toegelicht.
Resultaten:
Download hier de Handreiking en de factsheet. De bijbehorende Exceltool, in GIS inleesbare bestanden en instructiefilmpjes vind je hieronder.
Exceltool:
De in GIS inleesbare bestanden:
EC:
Stikstofoxiden:
PM2.5:
PM2.5 concentratie totaal 2018
PM2.5 concentratie primair 2018
PM2.5 concentratie secundair 2018
PM10:
PM10 concentratie primair 2018
PM10 concentratie secundair 2018
Instructiefilmpjes:
Instructiefilmpje 1: Uitleg databestanden
Instructiefilmpje 2: Data inlezen in QGIS
Instructiefilmpje 3: Installeren plugins (PDOK)
Instructiefilmpje 4: GCN data koppelen aan gemeente
Instructiefilmpje 5: Bronbijdrage/uitstoot per gemeente bepalen
Instructiefilmpje 6 :Bronbijdrage/uitstoot op kaart zetten
Instructiefilmpje 7: Kaarten opmaken en exporteren’